Prostofer

Brezplačni prevozi za starejše

Kako deluje?

Na brezplačni številki 080 10 10 povezujemo prostovoljne voznike, ki radi priskočijo na pomoč, s starejšimi, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nižje mesečne dohodke ali slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. Tako jim omogočamo lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, javnih ustanov (banke, pošte, upravne enote …), pokopališča ipd.

PROSTOFER omogoča starejšim večjo mobilnost in socialno vključenost ter medsebojno povezovanje, prostovoljcem pa daje občutek koristnosti, ki ima pomembno vlogo pri aktivnem staranju.

Naroči prevoz

Če nimate svojcev in ste oddaljeni od javnega prometa ter potrebujete prevoz, pokličite na brezplačno številko 080 10 10.

V komunikacijskem centru bodo zabeležili vaše podatke in lokacijo prevoza.

Kdo lahko naroči prevoz?

Prevoz lahko naročijo vsi tisti starejši, ki ne vozijo sami, nimajo svojcev, imajo nizke mesečne dohodke, pa tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi.

Postani prostofer

Prostovoljni šofer je lahko vsak, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in je v svojem prostem času pripravljen pomagati tistim, ki prevoze potrebujejo.

Izkušnje uporabnikov...

"Preprosto pokličem brezplačno številko 080 10 10 in povem, da bi rada šla v zdravstveni dom. Prijazen voznik me počaka pred vrati in mi pomaga do avta, nato me odpelje k zdravniku, me tam počaka in nato pripelje nazaj domov ... Res sem hvaležna za to pomoč."

Anica, 86 let

»To v resnici ni samo vožnja, saj poslušaš različne zgodbe, lepe in žalostne. Starejši ljudje so zelo hvaležni, da jim pomagamo. Zadovoljni so, da imajo nekoga tudi za pogovor in jim vsaj malo popestri dan, saj so zelo osamljeni. Zelo rad sem prostofer.«

Marjan, 71 let

»Dolžnost lokalne skupnosti in vsakogar med nami je, da poskrbimo za starejše in invalide ter vse ranljive skupine občanov po svojih najboljših močeh.«

Župan občine Ravne na Koroškem,
dr. Tomaž Rožen

»Meni ta pomoč zelo pomaga in mi veliko pomeni. Ko me pride iskat prostofer in je potem ves čas ob meni, se počutum varno, tudi lažje grem do zdravnika, veliko bolj sem sproščena. To je pristop, kot mora biti – človek za človeka. «

Sonja, 87 let