Nov Zlati kotiček na Ptuju

Ptuj, 15. 6. 2017 - V Mercator centru na Ptuju so odprli že šesti Zlati kotiček v Sloveniji. Namenjen je druženju, medgeneracijskemu sodelovanju in izobraževanju starejših. Prostore, ki so jih poimenovali »Zlati kotički«, upravlja Zlata mreža in jih skupaj z lokalno skupnostjo, lokalnimi društvi upokojencev, prostovoljci in podporniki spreminja v prijetne in domače kotičke. Zlati kotički že delujejo v Mercatorjevih centrih v Grosupljem, Kopru, Novi Gorici, Velenju in Medvodah.

Dogodek je potekal ravno na mednarodni dan ozaveščanja o nasilju nad starejšimi, ki ga je leta 2011 z namenom opozarjanja, razglasila Generalna skupščina OZN in ga je podprla tudi Slovenija. Slovenija je s svojimi mednarodnimi aktivnostmi na področju promocije pravic starejših še vedno med najaktivnejšimi državami. Celoten koncept Zlatih kotičkov temelji na prostovoljstvu, donatorstvu in humanitarnosti. Zaradi tega so ti kotički za starejše še bolj živahni, saj se tam srečujejo ljudje, ki jih vodita srce in pozitiven pogled na življenje.

Obiskovalce so na otvoritvi pozdravili MIRAN SENČAR, župan Mestne občine Ptuj, vodja projekta Zlata mreža Eva Jelnikar Mrak in SILVA GORJUP, podpredsednica PZDU Spodnje Podravje Ptuj ki je opisala, kako je prišel Zlati kotiček na Ptuju in kako je potekalo delo pri urejanju prostorov. Dogodku je prisostvoval tudi FRANC HOJNIK, predsednik PZDU Spodnje Podravje Ptuj.

Zlati kotički so namenjeni organiziranemu druženju, čajankam, različnim tečajem, petju, gibalnicam, zmenkarijam, rokodelnicam, ustvarjalnim in medgeneracijskim delavnicam, družabnim igram, tematskim predavanjem, predstavitvam, testiranju različnih izdelkov, uricam za zdravje in številnim drugim aktivnostim. Za vse, ki jih veseli brskanje po spletu ali se tega želijo naučiti, so na voljo računalniki, za branje pa so na voljo dnevni časopisi in izmenjevalnica knjig. Prostor je opremljen z oglasno desko za redno obveščanje o različnih dogodkih in aktivnostih ter za spremljanje pobud in želja uporabnikov Zlatega kotička. Aktivnosti sooblikujejo udeleženci sami, zato je vsak Zlati kotiček po vsebini dogajanj različen in odseva značilnosti okolja ter interese in naravo ljudi.

Uradna otvoritev Zlatega kotička na Ptuju je minila v prijetnem vzdušju, pospremili pa so jo tudi številni obiskovalci. Za pester kulturno-zabavni program so poskrbeli recitatorki, članici Teatra III Delavsko prosvetnega društva Svoboda Ptuj LARA ČABRIAN in ZALA ŠOŠKIČ, pod mentorstvom Branke Bezeljak, ki sta predstavili pesmi Ivana Minattija in Srečka Kosovela in prispevke Antonije Ogrinc, Jožice, Barbare Zelenko in Ane Vogrinec, ki so bile objavljene v revijah Doma upokojencev Ptuj 2015 in 2016. Kulturni program je sklenil Mladinski pevski zbor OŠ Mladika Ptuj,z zborovodkinjo JASNO DROBNE.

Obiskovalce je nagovorila tudi mag. MANICA ZUPANIČ direktorica maloprodaje Mercatorja za SV Slovenijo, kajti Mercator je velik podpornik Zlatih kotičkov saj cenijo izkušnje, modrost in zvestobo zlate generacije in imajo poseben posluh za potrebe starejše generacije. Skoraj 23 odstotkov zaposlenih v Mercatorju spada v starostno kategorijo 51-55 let, zato spodbuja medgeneracijsko sodelovanje tudi organizacijska kultura v Mercatorju. Mercator je eden glavnih podpornikov in partnerjev Zlate mreže, ker se kot družbeno odgovorno podjetje zaveda svoje vloge v širši skupnosti in želi prispevati k višji kakovosti življenja ljudi v svoji okolici, tudi zlate generacije. Mercatorjevi četrtkovi popusti za upokojence so se najprej razvili v srečevanje in druženje starejše generacije, ki zdaj v okviru prireditev Zlate mreže dobivajo novo kakovostno vsebino.